Keuze van de Fotograaf

In deze rubriek kan de fotograaf een foto kiezen en hier iets over vertellen in welke vorm dan ook. Waar de inspiratie vandaan gekomen is, is het onderdeel van een serie, is er een speciale techniek toegepast, of iets anders. Op deze wijze krijg de lezer een kijkje achter de schermen van de fotograaf.


Het lijkt een grijze mistige dag te worden waar je niet vrolijk van wordt. Na korte tijd echter begint het wat lichter te worden. Gauw het fototoestel gepakt en erop uit want zoveel opgelegde kansen krijg je niet in een jaar. Na vijf minuten wandelen aangekomen in het bos. Hoera, de zon komt door de mist heen. Het feest kan beginnen. Het ziet er geweldig uit en maar foto’s maken. Dan aangekomen bij deze boom in tegenlicht. Natuurlijk een foto gemaakt. Thuis gekomen blijkt het niet precies te zijn wat ik hoopte. Door de foto om te zetten in zwart/wit en het contrast iets te verhogen, komt het beleefde gevoel er wél uit. Zo iets als een mystieke ervaring.

Hennie Geerlings


Mijn keuze voor deze editie is gevallen op de foto van de dansende kater Dante.Eigenlijk is het geen foto, maar een still van een door mij gemaakte video. Ik heb het beeld bewerkt, wat kattenspeelgoed weggeshopt en de achtergrond veranderd, zodat het lijkt of de kat in een lege ruimte danst. Het is geen superfoto, maar toch vind ik hem leuk.De keus voor deze foto is gemaakt, omdat ik de mening van anderen wil weten: wat is nou precies een foto? Geldt een still van een video ook als een foto?Als je foto’s met allerlei programma’s zo kunt bewerken dat de oorspronkelijke foto bijna niet meer te herkennen is in het eindresultaat, waarom dan niet de modus video gebruiken om vanuit daar naar het gewenste beeld te komen?

Christien Jansen

error: Content is protected !!